fredag 4 juli 2008




Minneapolis!



Planerna äro -
Ankommer Minnepolis den 2 sept. Vi hämtar ut vår hyrbil på flygplatsen och letar oss till hotell Holiday Inn Express i Eagan, ca 15 min från flygplatsen.

Dagen därpå, kl 07:15 hämtar Bev och Don oss på hotellet och vi åker samtidigt upp mot Chisago City. Med vår svensktalande guide (Sally) besöker vi de vackra svensk-bygderna med bla Vilhelm Mobergs statyn, Karl-Oscar och Kristina från Duvemålas hus och får dessutom en härligt lunch och tur på denna fantastiska hjulångare, en liten förnimmelse av Huckleberry Finn kanske (för er som såg de filmerna).



Färden planeras vidare mot Duluth med en övernattning efter vägen i en annan svenskgrundad ort, på American Inn, North Branch.
Dagen därpå styr vi kosan mot Duluth och bor vi på Canal Park Lodge, se bild


Nästkommande dag vänder vi tillbaka och tar av mot Alexandria och besöker den berömda Kenshington-stenen. En hel värld har skapats kring detta fynd, här kan du vandra runt på den exakta platsen (numera en park) och dessutom inhandla souvenirer tex. t-shirt, muggar och små kopior av runstenen. Se deras hemsida, http://www.runestonemuseum.org/
Visste ni förrästen att föräldrarna till bonden Olof Öhman, han som fann den gamla runstenen på sin åker där borta i staterna (se bild nedan) var tidigare bosatt ute på Storön i Forsa - där har vi vår stuga! De flyttade sitt boningshus från Storön till Långby i Näsviken innan de emigrerade till Mínnesota, denna byggnad står fortfarande kvar och kallas för Ögården. Huset håller man idag på att renoveras till dess ursprungliga skick, se bild.




Se även bild från Storön där huset tidigare var placerat (logen, till vänster , och en annan av byggnaderna, numera stuga.)







I Amerika tog Olof efternamnet efter sitt ursprung ( mannen från Ön = Öhman).


Byn med stort B blir naturligtvis Evansville, platsen där våra Forsapojkar slog sig ner och köpte sina gårdar. Där byggde de byns kyrka och där ligger Anders och Olof begravda. De två andra bröderna, Erik (min pappas farfar) och Lars, återvände till sin hemby Forsa efter många år i Amerika, dessvärre träffade de inte Andrew (Anders) och Olof mera.

Anders led ständigt av hemlängtan och lovade att återvända på äldre dagar efter att han sålt sin farm. Men pga hälsoskäl blev hans önskan aldrig uppfylld, han sa "-Kommer jag hem till Mikje-Näset igen far jag aldrig därifrån..." Olof och Anders (Andrew)

Läs lite om deras livsöde nedan i vår blog.
Tänk om de visste - att drygt 100 år senare kommer vi...och hälsar på.....


Dag 3 åker Bev och Don hem till sig, vi fortsätter vår resa i Alexandria, St Cloud etc. Vi bokar hotell under resans gång och hoppas innerligt att detta blir en resa värd att minnas !
Våra 3 sista nätter är bokade på Hotell Days Inn by Mall of America. Här ligger Amerikas största köpcenter med 500 butiker, ingen moms på skor och kläder. Inta shopping position :)

Inga kommentarer: